fredag den 7. januar 2011

Frimurer og mand.

Frimureriet er et sted for mænd, der søger åndelige indsigt eller integritet. Denne åndelige indsigt og integritet opnås gennem selverkendelse og ansvar. Eks. Selverkendelse, at forstå hvem jeg er, som menneske og mand. Som jeg tidligere har skrevet på min blog, skal man stille sig selv spørgsmålet, hvem er jeg. Her med mener jeg inderst inde, uden alt det tillærte fra vores omgivelser.


Vores ansvar som mænd.

Som mand har man ansvar over for sig selv og sin familie. Ikke at forstå, at kvinden ikke også har ansvar, for det har hun.
Men mandens ansvar er, at familien har de rette rammer, for at kvinden kan udfylde sit ansvar, som er at skabe harmoni i hjemmet. Det er hans ansvar, at der er ro og plads til at skabe denne harmoni i hjemmet. Han skal lade sin kvinde udfylde sit ansvar for familiens trivsel, og ikke fordømme hende for hendes arbejde, lige som hun ikke skal fordømme manden, for de rammer han skaber. For hvis hun bebrejder sin mand for de rammer han skaber, vil han bebrejde hende for trivslen i familien. Det er en ond cirkel af bebrejdelser, som ikke er konstruktive for hverken mand eller kvinde, og de giver hver især skylden videre til den anden part. Her er det som frimurer og mand, at man må lærer at tage ansvar for sine handlinger.
For som et spørgsmål jeg har fået mange gange, hvad er en frimurer? Er det ikke en mand, der er sig sit ansvar bevist? Det mener jeg.
Som i et tidligere indlæg om de 3 søjler, skønhed, styrke og visdom, hvor jeg brugte dem som støtte til de indre værdiger, kan de også bruges som en støtte i familien. Hvor jeg ser skønhed som kvindens søjle, styrke som manden søjle og familiens harmoni som visdommens søjle. Og som søjler skal vi støtte hinanden i hver vores ansvars områder. Du skal ikke prøve at udfylde det ansvar af pligt(se indlæg at være et frit menneske) men af egen fri vilje. Du skal ikke fratage kvinden hendes ansvar for at hjælpe, for så er det som at tisse i bukserne en kold vinterdag for at holde varmen, det varmer i meget kort tid, for der efter at bliver koldere en før. Men du skal støtten hende i hendes beslutninger, og er hun rådvild skal du give hende tid til at træffe de rette beslutninger. Du skal ej heller forvente, at der sker mirakler fra den ene dag til den anden, for lige som med dig selv er det en proces der tager lang tid. Hvis du giver kvinden de rette rammer, vil du se en blomstring, der ikke er til at tage fejl af. Den destruktive adfærd skal brydes og erstattes af det konstruktive, og det er dit ansvar som mand at bryde denne destruktive adfærd. Den brydes med dig selv og din adfærd. Husk på de eneste problemer du kan gøre noget ved er dine egne.

Vores rolle som mænd.

Det er dit ansvar at være mand, at guide familien fordi du er manden. Ikke at forstå sådan at du alene bestemmer, det ville jo være respektløst. Men forstået sådan at du står med ansvaret for at lytte og se på din families ve og vel. Er du ikke tilfreds så lav det om, for ansvaret starter ved dig. Accept at I er forskellige som mand og kvinde, det er vi fra naturens side. Brug forskelligheden som noget opbyggende og ikke som noget nedsættende. Vi er skabt sådan af god grund.
Accepterer dette og jeres styrke er uden modstykke. Som frimurer kan disse modstillede forhold ses i eks. J…. og B… de to søjler ved indgangen til Salomons tempel. Det modstillede forhold ses også i Yin og Yang eller bare i en enkelt søjle eller træ, der forbinder jord og himmel.
Accepter hun er ikke som dig og du er ikke som hende, det er jeres styrke. Og det skal I respektere.
Kun ved at gøre disse to modsætninger symbiose skabes helhed.
For at finde lykken mellem de modstillede forhold, er man nødsaget til at adskille det, for der efter at saml det igen, i en forståelse af de modstillede forhold. Dette sker med kommunikation af enten verbal eller nonverbal karakter. Se, føl og lyt til dine omgivelser og lær.

Min påstand er at. den moderne mand er tvekønnet, lidt provokerende, måske men, du kan ikke både være mand og kvinde i et. For det første vil det tage ansvaret fra kvinden, så hun ikke kan få lov til at være kvinde og du fra tager dig din egen mandighed. ”du kan ikke både være varm og kold på samme tid” men lad din kvinde være kvinde, dig være mand, det er alle bedst tjent med. Det kan måske lyde som jeg er mandschauvinist, men det er ikke sådan ment, tværdigmod mener jeg at kønnene er lige.


Af Franck Krogh.

4 kommentarer:

bent bundgaard sagde ...

Kære br.Franck
Det var ret så interessant. Tak for det. Det er vigtigt at være sig frimureriet bevidst. Stolt af at være det, og bruge det i sit liv. Og det virker!
Jeg er ikke i tvivl. Det gavnede mig, da jeg var i arbejdslivet. Og det både gavner og glæder mig nu, da jeg er pensionist. Og det glædede mig at læse det nu. Tak for det! mbr. hilsen Bent

F.Krogh sagde ...

Tak kære broder. Ses vi i aften?

Anonym sagde ...

Interessant at du nævner "2 anerkendte frimurer systemer i Danmark"

Hvorledes tolker du så dem, der arbejder efter det Schrødeske ritual også kaldet "Johannes Loge Forbundet af Gamle, Frie og Antagne Murere"?
Du kan jo tage til Århus og se logen Ygdrasil arbejde efter dette ritual eller Stamhuset i Kbh hvor 2 loger (CTP og DGP) ligeledes arbejder efter samme ritual

F.Krogh sagde ...

Hej Anonym.
Spændene, jeg var ikke klar over at der rent faktisk var et 3 anerkendt ”regulær” ritual i Danmark. Til dit spørgsmål ang. Hvordan jeg tolker dem, der arbejder efter det Schrødeske ritual. Vil jeg svare, at det ved jeg ikke, da jeg ikke kender dette ritual, men en ting der er helt sikkert, er at jeg ikke negativt indstillet, så længe de gamle pligter er bibeholdt i ritualet, eller de gamle lande mærker. De gamle lande mærker mener jeg, er ekstrem vigtige i vores ritual. Men som sagt kender jeg ikke til Schrødeske ritualet, men jeg vil gerne sige tak, fordi du her med har gjort mig opmærksom på dette ritual og at undersøge dette er et arbejde, jeg vil se frem til med glæde.
Jeg vil meget gerne komme til Århus for at se logen Ygdrasil arbejde efter dette ritual.
Mbh. DDFL.DKS.811 Franck B Krogh.